Πρωτοπόρες καινοτομίες υγείας και ασφάλειας των δρομέων στον 6ο Ξενοδάμειο δρόμο Αντίκυρας

Στον Ξενοδάμειο δρόμο η υγεία και η ασφάλεια των δρομέων είναι πρωταρχικός στόχος και υλοποιεί πρωτοποριακές καινοτομίες που θα εφαρμοστού στην 6η διοργάνωση την 1η Οκτωβρίου στην Αντίκυρα.

Για πρώτη φορά σε αγώνα δρόμου θα υπάρχουν πάνω από 70 εκπαιδευμένοι εθελοντές-διασώστες οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν σε πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με τη στήριξη του συνδιοργανωτή Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Πέρα λοιπόν από το χαμόγελο και το χειροκρότημα που έτσι κι αλλιώς απλόχερα δίνουν στους συμμετέχοντες, θα υπάρχουν και εθελοντές-διασώστες που θα παρέχουν σε κάθε σημείο της διαδρομής αυξημένη βοήθεια στους δρομείς.

  • Με τον τρόπο αυτό ο Ξενοδάμειος δρόμος εντάσσει μια ακόμα καινοτομία στην υπηρεσία της ασφάλειας και της υγείας των δρομέων.     

 Οι δράσεις των εθελοντών όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουν αρχίσει με διάφορες δραστηριότητες εδώ και καιρό προετοιμάζοντας την περιοχή για μια άρτια διοργάνωση ενώ την ερχόμενη  Κυριακή θα γίνει  εκκαθάριση της διαδρομής από συνεργείο του Δήμου με τη συμμετοχή και ομάδας εθελοντών του Ξενοδάμου.

Υγεία και Ασφάλεια

Σύμφωνα και με την προκήρυξη η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Ξενοδάμειου Δρόμου φροντίζει και παρέχει σε όσους θα πάρουν μέρος στον αγώνα της 1ης Οκτωβρίου τα παρακάτω στον τομέα της υγειονομικής και της ασφάλειας των δρομέων:

     

     Το μπλουζάκι των εθελοντών 2023

Στιγμιότυπα από την εκπαίδευση των εθελοντών-διασωστών του 6ου Ξενοπδάμειου δρόμου 2023 

“κλικ” στις φωνογραφίες για μεγάλωμα

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Οι πρώτες βοήθειες ή/και η ιατρική κάλυψή της έχουν καθοριστεί στο «ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» κανονισμού αγώνων εκτός σταδίου και σε δημόσιο δρόμο του ΣΕΓΑΣ και συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Προσωπικό πρώτων βοηθειών/αναζήτησης και διάσωσης.
  • Επικεφαλής ιατρός που θα είναι σε επικοινωνία με τους επικεφαλής τομέων του αγώνα.
  • Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα και σε επαφή με την ομάδα α’ βοηθειών/ αναζήτησης και διάσωσης των αγώνων, για να παρέχουν ιατρική υποστήριξη.
  • Επικοινωνίες μεταξύ των ομάδων α’ βοηθειών/αναζήτησης και διάσωσης και των εποπτών διαδρομής ανά τμήμα της διαδρομής του αγώνα.
  • Ασθενοφόρο τουλάχιστον ένα θα είναι παρόν.
  • Απινιδωτής (ο αριθμός τους και ο χώρους που θα εγκατασταθούν καθορίζεται από τον επικεφαλή ιατρό του αγώνα).
  • Κουτί α’ βοηθειών (ο αριθμός τους και ο χώρους που θα εγκατασταθούν καθορίζεται από τον επικεφαλής ιατρό του αγώνα).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

Ο χώρος της όδευσης των δρομέων στην εκκίνηση και στον τερματισμό θα είναι κλειστός στην κυκλοφορία οχημάτων μέχρι και το πέρας των απονομών.

  • Ο χάρτης της διαδρομής και των χώρων του αγώνα περιλαμβάνει την εκκίνηση, τον τερματισμό, την κατεύθυνση, την υψομετρική διαφορά της διαδρομής, τους σταθμούς ανεφοδιασμού και πρώτων βοηθειών, τα σημεία ελέγχου, τους σταθμούς διασωστικών ομάδων και τμήματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τους δρομείς.
  • Η διαδρομή του αγώνα θα σημανθεί με ταινίες σήμανσης για όλες τις διαδρομές και ειδική σήμανση για κάθε διαδρομή χωριστά.

  • Γίνεται σαφές ότι αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες) θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της διαδρομής ή και αναβολής για μικρό χρονικό διάστημα της εκκίνησης ή και ματαίωσης ή και διακοπής του αγώνα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των συμμετεχόντων.
  • Θα υπάρχει σεβασμός στον καιρό και προβλέψεις σχετικά με ακραίες θερμοκρασίες, υγρασία, καταιγίδες, αέρα, αστραπές και αλλά επικίνδυνα τοπικά καιρικά φαινόμενα. Θα γίνονται ανακοινώσεις πριν τον αγώνα αναφορικά με την πρόγνωση του καιρού.
  • Θα υπάρχει η διαδικασία αντίστροφης μέτρησης (5, 3 και 1 λεπτό) πριν την εκκίνηση για την ενημέρωση των αθλητών.
  • Η εποπτεία των οποιονδήποτε οδικών διασταυρώσεων, μεγάλων κόμβων κι αλλαγών κατεύθυνσης όπως συμφωνείται μετά από τις διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές, την τροχαία και την αστυνομία θα ανατεθεί αποκλειστικά σε ενήλικους εθελοντές. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι επόπτες διασταυρώσεων δεν έχουν την νομική εξουσία για να κατευθύνουν ή για να σταματήσουν την κυκλοφορία.
  • Όλοι οι επόπτες της διαδρομής του αγώνα θα φορούν ειδική διακριτική μπλούζα.
  • Θα υπάρχει ευδιάκριτο προπορευόμενο όχημα ή και όχημα των αρχών ασφαλείας ή και επίσημος κριτής- επόπτης προηγούμενος του αγώνα.
  • Η εποπτεία-επιτήρηση των δρομέων, κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα, θα γίνεται με ειδικές ομάδες ασφαλείας και παροχής ιατρικής βοήθειας. Το προσωπικό ασφαλείας και οι κριτές θα λεχουν τη δυνατότητα να υποδείξουν στους αθλητές ότι θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφαλείας ή να διακόψουν την προσπάθεια εφόσον ο γιατρός κρίνει ότι κάποιος αθλητής κινδυνεύει. Άρνηση συμμόρφωσης θα σημαίνει αποκλεισμό από τον αγώνα.

Δηλώστε ΤΩΡΑ συμμετοχή

Οι διαδικασίες για την εγγραφής σας στον 6ο Ξενοδάμειο δρόμο είναι σε εξέλιξη και κυριολεκτικά ως δρομείς πρέπει να τρέξετε για να προλάβετε να πάρετε μέρος στην μοναδική παραλιακή διαδρομή δηλώνοντας την εγγραφή σας Ε Δ Ω   και να διαβάσετε την προκήρυξη Ε Δ Ω

Στο πλαίσιο του 6ου Ξενοδάμειου δρόμου θα διεξαχθούν:

  1. Αγώνας Ημιμαραθωνίου Ανδρών – Γυναικών
  2. Αγώνας 5.000 μ. Ανδρών – Γυναικών
  3. Αγώνας 1.200 μ. μαθητών/τριών Γυμνασίου
  4. Αγώνας 1.200 μ. μαθητών/τριών Δημοτικού Σχολείου

Ωρολόγιο Πρόγραμμα
08.30 Ημιμαραθώνιος (Ανδρών-Γυναικών)
08.40 1.200 μ. Γυμνασίου (Αγοριών-Κοριτσιών)
08.42 1.200 μ. Δημοτικού (Αγοριών-Κοριτσιών)
09.00 5 χλμ. (Ανδρών-Γυναικών)
12.00 Απονομές

  • Τον αγώνα διοργανώνει η Αθλητική Ακαδημία Αντίκυρας «Ξενόδαμος» σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας – Αντίκυρας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

www.xenodamos.gr   –   https://www.facebook.com/xenodamios/

Σας Περιμένουμε

Αντίκυρα Βοιωτίας

xenodamos.gr © 2024 powered by Quadraweb