Μουσείο Αλλοτροπία-«Ξενόδαμος» μαζί για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό

Ο κλασικός αθλητισμός και ο πολιτισμός συμβαδίζουν εδώ και αιώνες. Aυτό γίνεται πράξη και στην Αντίκυρα όπου οι διοργανωτές του «Ξενοδάμειου» αγώνα δρόμου συνεργάζονται με το Μουσείο Αλλοτροπία που είναι το μεγαλύτερο πολυθεματικό Μουσείο της επαρχιακής Ελλάδος!

Στο πλαίσιο αυτό Ξενοδάμειος και «Αλλοτροπία» εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η διοργάνωση να εμπλουτιστεί και με περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις τα επόμενα χρόνια.

Το συλλεκτικό μετάλλιο
Η φετινή συνεργασία περιλαμβάνει, εκτός από τις άλλες πρωτοβουλίες με το Μουσείο Αλλοτροπία, το συλλεκτικό μετάλλιο το οποίο είναι αντίγραφο αρχαίου χάλκινου νομίσματος.
Στο αναμνηστικό μετάλλιο του 5ου Ξενοδάμειου αγώνα, αποτυπώνεται η πίσω όψη του χάλκινου νομίσματος των αρχών του 2ου αιώνα π.Χ. το οποίο αναπαριστά την θεά Αρτέμιδα με δαυλό, φαρέτρα και δίπλα της ένα σκύλο.

Μουσείο Αλλοτροπία: Το μεγαλύτερο πολυθεματικό Μουσείο της επαρχιακής Ελλάδος.

Η Αλλοτροπία είναι ένα πολυθεματικό και πολυπολιτισμικό Μουσείο. Οι συλλογές της, αριθμούν σχεδόν 17.000 αντικείμενα. Η παρουσία της στα 8 χρόνια λειτουργίας της, συνεχής, αδιάλειπτη, δυναμική και «αλλότροπη».

Δημιουργεί δράσεις, με συμμετοχές φορέων, εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Συνεργάζεται με Μουσεία, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Μορφωτικά Κέντρα Πρεσβειών, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Σχολεία, Δήμους και άλλους φορείς.
Διαθέτει: Λαογραφική συλλογή, Βιβλιοθήκη, Εθνογραφική συλλογή, Αίθουσα Παλαιών Επαγγελμάτων, Αίθουσα Τέχνης και Τεχνολογίας, Αίθουσα Φυσικής Ιστορίας, Πινακοθήκη –Γλυπτοθήκη, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων και άλλες πολυποίκιλες συλλογές. Η είσοδος στο Μουσείο ελεύθερη και οι συμμετοχή στις δράσεις της επίσης.

Σύμβολο της Αλλοτροπίας ο Ιανός, ο θεός των πυλών και των συνεχών ενάρξεων.

Η κάθε ξενάγηση στο χώρο, στις εκθέσεις και στις εκδηλώσεις, κλείνει με την φράση:
«Τι καλό έκανες για τον τόπο σου σήμερα, χωρίς να πληρωθείς.»Το Μουσείο διευθύνει, με την βοήθεια εθελοντών, η Δήμητρα Παρασχαράκη.

    • Ο 5ος Ξενοδάμειος δρόμος θα διεξαχθεί στην Αντίκυρα Βοιωτίας την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 με αφετηρία και τερματισμό την Κεντρική πλατεία της Αντίκυρας στις 09:30 ενώ διοργανωτές είναι η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ «ΞΕΝΟΔΑΜΟΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.xenodamos.gr   https://www.facebook.com/xenodamios/

 

Σας Περιμένουμε

Αντίκυρα Βοιωτίας

xenodamos.gr © 2024 powered by Quadraweb